Odla Saffran

Plantera Saffran

Saffran sprids genom att dela rotknälen och plantera varje rot enskilt. Rotknölar planteras djupt, från ca 7 till 15 cm i lös, väldränerad lerjord som innehåller hög procenthalt av organiskt material. Traditionellt är organiskt material ett rikt lager av gödsel.

Klimat, plantering djup och avstånd är alla mycket viktiga faktorer vid bestämning av avkastning. Varje kommersiell regionell odling har skräddarsytt dessa siffror specifikt för sin unika miljö. Djupare plantering skapar högre kvalitet av saffran.

Klimat för växande saffran

Saffranskrokusar trivs i halvtorra, varma och soliga förhållanden. Även om de kan tolerera kylan och tillfällig snö trivs saffranskrokusar bättre i varma, torra miljöer. På norra halvklotet, södra sluttande kullar är idealiska, med massor av vind och marksanering. Saffran växter bäst i sol och kommer att växa sämre i dåligt- /svagt ljus eller partiell skugga.

I Kashmir regionen i Sydasien, är nederbörden tillräcklig med cirka 1140 mm genomsnitt per år. I andra regioner är bevattning nödvändigt för att saffranskrokusen ska växa bra. Tidpunkten för bevattning är avgörande för saffran växterna: regn eller vatten innan blomning är perfekt när mycket fukt efter blomningen kan främja röta och sjukdomar, vilket resulterar i skördeförluster.

Saffranskrokusar måste torka ut mellan vattningarna annars kommer problem med röta, sjukdom och låg avkastning bli resultatet.

Växande regionerna

Iran är den största producenten av saffran och står för cirka 94% av världens produktion. Förutom Iran tillhör även Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien de största producenterna.

Det finns även mindre producenter som finns i länder som Nya Zeeland, Frankrike, Schweiz, England och i Förenta staterna där "Pennsylvania dutch" saffran odlas, om än liten del av världens produktion.

Saffrans sorterna är kända beroende på vilken regionens de odlas i, där saffran finsmakare betalar ett högt pris för saffran som odlats på dessa gårdar. Italien till exempel, har sin egen berömda sort kallad "Aquila", som odlas i en liten dalgång i Abruzzo regionen.

I alla dessa växande regioner, bestämmer klimatet framgång och styrkan av saffran. Några är kända för att vara fyllig, medan andra, som saffran som odlas i Iran, är kända för att vara mer potent.