Krydda upp saker med saffran

Saffran är en mycket populär krydda i exklusiva restauranger och används ofta av finsmakare. Dess intensiva, men ändå lätta smak kompletterar många rätter och kan göra underverk genom att omvandla vanliga rätter till konstverk.

Saffron Spice

Den glada guldgul färg kan lysa upp många rätter och bidra till att stimulera aptiten.

Saffran används oftast i söta rätter men kan även användas i salta rätter. Saffran används i traditionella rätter över hela världen, från spanska Valenciska paellan till Milanesisk risotto och franska Bouillabaise. Saffran kan enkelt lysa upp en risskål och dess intensiva smak och färg den ger till torra kakor är gudomlig!

Saffran har en mycket intensiv och koncentrerad smak, så man måste använda det sparsamt i rätter, annars kommer det att ge en bitter smak till dina måltider. Saffran kan spädas i en vatten- eller mjölklösning: ca 1 rågad tesked saffran till 4 dl mjölk eller vatten och sjuda i 20 minuter, vilket ger en stark koncentrerad gul lösning.

Saffran är känt för att vara en ganska volatil krydda och bör inte kokas under mycket lång tid, det bästa är att lägga till kryddan i slutet av tillagningen för att till fullo njuta av dess unika smak utan risk för den bittra smaken.

Saffran gör en mångsidig arom för många rätter, inklusive soppor, risotto och bakverk. I det gamla Kina använde man saffran för att ge vinet en speciell doft. Eftersom man kan göra så många saker med saffran borde saffran vara en krydda i varje mans hem.