Saffransrisotto recept

Hemligheten för en läcker rissotto ligger i dess buljong, dess italienska korta finkornig ris och omrörning. Man kan lätt förtå varför olika rissotto rätter blev de mest kända rätterna i det Italienska köket. Den välkända "risotto ala Milanese" är ett saffransris Milanese-stil som kretsar kring ett par legender. Tidigare rika finsmakare dekorerade sitt saffransris med bladguld. Privilegiet av att ha saffran i risrätter har aldrig varit en fråga om pris. Det är den underbara smaken av saffran som hade gjort denna maträtt till en vinnare.

Saffron risotto
Saffron risotto recipe

Ingredienser for 4-6 personer

  • 1 medelstor lök
  • 1 liter kalvfond
  • 0,5 -1 liter vatten
  • 50 g smör
  • 400 g Italiensk kort ris: Arborio eller Vialone
  • 0,1 liter torrt vitt vin
  • 0,2 g saffran
  • 50g Parmesan, färsk riven
  • 1 nypa salt

Tillagning

Skär först löken i små kuber och värm kalvfonden.
Tillsätt vatten till blandningen.
Placera hälften av smöret i en separat stor gryta och fräs löken tills genomskinlig.
Placera riset direkt i grytan och rör oavbrutet på hög värme.
Häll sedan i vinet.
När väl vätskan har avdunstat, reducera temperaturen till låg värme.
Placera den uppvärmda kalvfonden i den stora grytan med riset.
Rör kontinuerligt i riset och tillsätt saffran i risotton tills det löser sig.
Omrörning gör risotton krämig.
Se också till att riset är al dente och ganska fast.
Denna procedur tar ungefär 20 minuter.
Slutligen, rör i resten av smöret och parmesan osten i riset.

Servera.

Print

Autor: Dirk Schneider